Valorile ESCOFFIER

Egalitate si Aparenta

Discipolii Escoffier nu au nicio diferenta de rang, intronizarea lor este identica

Cunostinte si transmiterea acestora

Discipolii Escoffier transmit mai departe cunostintele lor in domeniul lor de activitate

Cultura si Modernitate

Discipolii Escoffier respecta si cinstesc istoria culinara si pledeaza pentru o evolutie perpetua

Generozitate si Unitate

Discipolii Escoffier sustin cauzele caritabile.

Valorile Escoffier se referă la egalitatea tuturor discipolilor, indifferent de tara de provenienta, de cultura sau etnie, fără nici o ierarhie, transmiterea cunoștințelor celor care vor sa cunoasca, sa profeseze si sa transmita mai departe cunostintele si competentele de bucatar, respectul culturii și evoluția constantă a gastronomiei si a preparatelor culinare conform noilor tehnici de pregatire si noilor echipamente și, desigur, acțiunile caritabile pe care putem face in spiritul generozitatii si al compasiunii.

Acestea sunt valorile care sunt amintite la fiecare deschidere de Chapitre, de fiecare data cand se oficiaza ceremonia de primire a noilor membrii, intronizarea acestora.

Acest spirit al lui Escoffier este în total acord cu ceea ce ilustrul Auguste Escoffier a arătat de-a lungul întregii sale vieți, o viata plina de experiente culinare, experimente culinare, ucenici pe care i-a invatat tainele gastronomiei si care au transmis mai departe cunostintele, o ,,aventura’’ in toate bucatariile renumite ale timpului său in care el si-a pus amprenta si pentru care a fost si va ramane in istorie denumit ,,Regele Bucatarilor si Bucatarul Regilor’’ asa cum il numeste imparatul Kaiser Wilhelm al II-lea

Chiar dacă era o adevărată vedetă, Escoffier a fost mereu modest, apărându-și bucătarii și incercand tot timpul sa le impartasesca din cunostintele sale, el fiind autorul renumitului ,,Ghid Culinar” si a multor carti si articole in revistele de arta culinara ale vremii.

El a fost întotdeauna perfect conștient de evoluția gastronomiei. În 1904 a scris in cuprinsul prefatei primei editii a ,,Ghidului culinar”:

„În timp ce totul se schimba si se transformă, ar fi absurd să pretindem că putem fixa destinului unei arte care constă în cea mai mare parte in ceea ce e la moda, ceea ce o face instabilă”.

De asemenea, Escoffier a fost foarte preocupat de viața altor popoare și de mizeria răspândită. Scrierea manualului său pentru stingerea pauperismului vorbește de la sine.

Când un nou discipol este intronizat, el se angajează să respecte spiritul lui Escoffier depunând jurământul:

„Promit să transmit, să servesc și să onorez gastronomia, este cultură și este intr-o evoluție constantă.”

Obiectivele discipolilor escoffier

– Primul obiectiv este de a onora memoria lui Auguste ESCOFFIER, Maestru al bucătăriei franceze și internaționale, prin perpetuarea și promovarea muncii sale, precum și prin menținerea marilor tradiții ale gătitului.

– Al doilea obiectiv este organizarea de evenimente gastronomice demne de numele Escoffier și evidentierea personalităților care deservesc bucătăria franceză

– Promovarea profesiei de bucătar în domeniul pregătirii școlare, secundare, superioare sau profesionale a bucătarilor, precum și în ucenicie, aceasta este metoda tradiționala de a deveni bucatar pentru cca. 80% dintre bucătarii cu renume.

* Acest lucru se poate realiza prin promovarea meserie de bucatar in randul tinerilor, astfel încât aceștia sa-si doreasca să fie bucătari profesionisti. Pentru a realiza acest lucru, discipolii merg la școlile de meserii pentru a stabili contacte între bucatari profesioniști și cursanți.

* De asemenea, discutiile discipolilor se tin si cu parintii pentru a-I orient ape copii spre aceasta meserie, explicând frumusetea acestei profesiei de bucătar și oportunitățile profesionale considerabile pe care ei le pot oferi în cadrul companiilor pe care le conduc.

– Insuflati tinerilor, fie că sunt ucenici, angajați sau funcționari, spiritul umanist al lui Auguste Escoffier, un om cu o inimă mare, profund altruist