ESCOFFIER,
UN MAESTRU AL GASTRONOMIEI FRANTUZESTI, INTOTDEAUNA MODERN

La mai bine de optzeci de ani de la moartea sa (1935), Auguste Escoffier rămâne un maestru al gastronomiei franceze care a ținut pasul cu modernitatea.

Întrucât a fost precursor în toate domeniile gastronomiei, orice a pus la punct este încă relevant pentru ziua de azi: organizarea muncii în bucătărie, serviciu tradițional francez, meniu cu prețuri fixe, internaționalizare, acoperire media etc.

„Ghidul Culinaire” rămâne referința de bază a gastronomiei franceze și, de asemenea, anumite principii pe care le-a adoptat în diferitele sale lucrări sunt încă relevante în secolul XXI, inclusiv acesta:

„Gastronomia va evolua pe măsură ce societatea evoluează, fără a înceta să fie o artă … Trebuie să căutăm în noi înșine modalități noi de a adapta metodele de lucru obiceiurilor din timpul nostru”

VIATA LUI AUGUSTE ESCOFFIER

 • 1846 - 1859

  VILENEUVE-LOUBET (ALPES-MARITIMES – FRANȚA) – ORASUL COPILARIEI LUI AUGUSTE ESCOFFIER

  Auguste Escoffier s-a născut la 28 octombrie 1846 în Villeneuve-Loubet, în casa familiei sale, la poalele Castelului marchizului de Panisse Passis, care a domnit peste sat. În această casă se află acum sediul Disciples Escoffier International, Fundația Escoffier și Muzeul de Artă Culinară Escoffier.

 • 1859 - 1863

  UCENICIA IN NICE

  Aveam atunci 13 ani, el doar a făcut prima comuniune. În octombrie 1859, forțat și constrâns „Mi s-a spus că trebuie să fiu bucătar… trebuie să mă conformez”, a început ca ucenic cu unchiul său François, bucătarul care a fondat la Nisa cu trei ani înainte „Restaurantul Francez”, situat mai întâi pe strada Paradis, apoi pe 7 Quai Masséna. El a avut un moment greu, dar și-a dat seama foarte repede de importanța gătitului și a promis să muncească și să iasă din rutina în care erau bucătarii. Scopul său: de a deveni Chef de Cuisine – Bucatar Sef.

 • Noiembrie 1863 - Aprilie 1865

  ,,ANOTIMPURILE” ÎN NICE

  In anotimpurile iernii și ale verii (6 luni fiecare), Auguste s-a ocupat de angajarea bucătarilor.

  În noiembrie 1863, ucenicia sa s-a încheiat. A urmat apoi la Cercle Massena ca „prim asistent”. Pentru sezonul de vară, s-a alăturat restaurantului Frères Provençaux ca bucatar sef în aprilie 1864. Apoi a plecat la Hotel Bellevue pentru sezonul de iarnă.

  Acolo, o întâlnire întâmplătoare cu domnul Bardoux, proprietarul unui renumit restaurant din Paris, Le Petit Moulin Rouge, care stătea la Bellevue, cu fiica sa bolnavă, a dus la angajarea acestuia pentru celebrul restaurant.

  Domnul Bardoux i-a făcut plăcere tânărului bucătar, a cărui singură dorință era să meargă la Paris.

 • Aprilie 1865 - Iulie 1870

  LE PETIT MOULIN ROUGE

  Era, așa cum o numea modest Escoffier în „Amintirile nepublicate”, un „cabaret mondial”, situat pe strada Antin, nr. 19 (acum Avenue Franklin Roosevelt): o grădină mare în care oaspeții intrau într-o trăsură trasă de cai în restaurant, o clădire cu trei etaje. Două camere mari la parter, două saloane mari la primul etaj și treizeci de saloane mici la etajul al treilea. Pe partea cealaltă, o intrare din strada Jean Goujon, pe unde puteai intra in mod discret in restaurant.
  Șampania curgea și mâncarea era excelentă. Această locatie a fost potrivită „celor care le place sa stea la masa și celor cărora le place să mănânce”, potrivit unui articol publicat în 1856.

 • 1870 - 1871

  RĂZBOIUL FRANCO-GERMAN

  Auguste are aproape 24 de ani, este Chef Saucier la Le Petit Moulin Rouge când pe data de 19 iulie 1870 Franța a declarat război Prusiei. Escoffier, un rezervist a fost rugat să se se prezinte la serviciul militar.
  Ministerul Războiului a solicitat catre Société des Cuisiniers de Paris să puna la dispozitie o duzină de lucrători pentru Statul Major General al Cartierului General al Armatei Rinului, la scurt timp după ruperea relațiilor diplomatice. Era nevoie de personal. El a fost imediat recrutat de colonelul d’Andlau ca șef al Secției a 2-a a Statului Major General, cu prietenul său Bouniol ca ajutor.

 • Noiembrie 1870 - Martie 1871

  PRISONER ȘI BUCATARUL PERSONAL AL LUI MAC-MAHON

  Escoffier a plecat cu trenul spre Mayence cu credinciosul său Bouniol, unde urmează să-l întâlnească pe colonelul D’Andlau; el a fost numit să-l slujească. A aflat la sosire că colonelul a fost trimis la Hamburg.

  Timp de douăzeci și șapte de zile trăiește viața mizerabila de zi cu zi a celorlalți prizonieri, în timp ce caută un loc de muncă. Bouniol este angajat la o patiserie. El i-a scris lui MM Yung și Traut, directorii Kursaal din Wiesbaden, și într-o zi a fost plăcut surprins să primească un răspuns pozitiv.

  S-a alăturat unității, al cărei șef era un francez, domnul Desjardins. Zece zile mai târziu, mareșalul MacMahon și personalul său au ajuns la Wiesbaden. Mac-Mahon avea propriul său bucătar, dar unul era necesar pentru personalul din subordine. Escoffier este ales. El îl aduce înapoi pe Bouniol

  Mâncarea era abundentă. Ar fi putut face „fine cuisine”, a spus el. Dar, date fiind circumstanțele, ofițerii doreau un preparat in stil „burghez obișnuit”.

  Pentru prânzuri, meniurile sale constau dintr-o farfurie cu ouă sau pește, un alt fel de mâncare de carne, legume, un desert.

  Cina consta intr-o ciorbă, orice pește disponibil, o bucată mare de carne de vită sau carne de miel, o salată, legume, un desert.

  Acordul de pace este semnat. El a fost eliberat la 14 martie 1871 și s-a întors la Paris, unde a ajuns pe data de 16, chiar înainte de insurecția Comunei (21 martie – 28 mai).

 • Aprilie 1871 - Noiembrie 1872

  BUCATAR SEF ÎN ARMATA

  Pentru a evita să fie blocat la Paris, Escoffier a plecat la Versailles la data de 6 aprilie 1871, unde a fost numit Chef în bucătăriile mareșalului MacMahon. A rămas acolo până pe 14 august, când a redeschis Le Petit Moulin Rouge, în timp ce a plecat din armată.

 • 1873 - 1878

  La LE PETIT MOULIN ROUGE: CREAȚIILE SALE

  În noiembrie 1872, Escoffier s-a întors pentru câteva zile la Villeneuve-Loubet. A devenit imediat Chef la Hotel Luxembourg din Nisa pentru sezonul de iarnă 1872-1873.
  Spiritul de prosperitatea ,,se întoarce’’ la Paris mult mai repede decât și-ar fi imaginat cineva. Străinii bogați se intorc în capitală. Pentru mulți, este vorba de a câștiga bani: afacerile sunt în plină expansiune.

 • 1879 - 1884

  DIRECTORUL LOCATIEII MAISON CHEVET, PARIS

  Despre Maison Chevet, Joseph Favre a scris în „Dictionnaire Universel de la Cuisine” (publicat în 1895): „În cadrul tuturor regimurilor care s-au instalat succesiv în Franța, monarhiile, revoluția, imperiile și republicile, numele lui Chevet este prezent în toate cinele de corpuri diplomatice, festivități ministeriale și publice. Casa Chevet, Palais-Royal ”își datorează fondarea revoluției”.

 • 1884

  GRAND HOTEL DIN MONTE-CARLO, REUNIUNE CU CÉSAR RITZ

  Riviera a atras in sezonul de iarna o clientelă din ce în ce mai sofisticată. Regina Victoria venea regulat la Menton.
  Anexarea Alsaciei și Lorenei de către Germania în 1871 a determinat mai multe familii mari să emigreze pe coastă. Au pus bazele unei industrii hoteliere de lux.
  Charles al III-lea, prințul Monaco, a favorizat turismul, creând în 1861 celebra ,,Society of Sea Baths’’, construind cazinoul și Hotelul de Paris.
  César Ritz, cu mare succes, a deschis în 1877, Grand National, în Lucerna, aparținând baronului Pfyffer.

 • 1885 - 1889

  SOMPTUOASE SEZOANE DE IARNA LA GRAND HOTEL DIN MONTE-CARLO

  Grand Hotel și restaurantul său devin rapid locul de întâlnire al oamenilor importanți, detronând Hotelul de Paris.
  De-a lungul acestor ani – și odată cu dezvoltarea trenurilor de lux de mare viteză – o clientelă de prinți, magnați bogați ai industriei internaționale ocupă cartiere de iarnă, ceea ce nu era încă Coasta de Azur, ci Riviera.

 • 1890 - 1897

  LA LE SAVOY DIN LONDRA ȘI… IN ALTA PARTE

  Construit în 1888, inaugurat în 1889, Savoy a fost proprietatea unui important om de afaceri irlandez, Richard d’Oily Carte.
  În 1888, îl întâlnise pe César Ritz la Baden-Baden și-i propusese viziunea lui viitoare asupra acestui hotel somptuos (a fost primul care a avut energie electrică și ascensoare) pe care le-a construit.

 • Martie 1897 - 5 iunie 1898

  RITZ, LOCUL VENDÔME ÎN PARIS

  Ritz încredințase construcția hotelului său de vis arhitectului alsacian Charles Mewès (1858 -1914) care începuse deja Carlton-ul la Londra.
  Marie Ritz, în cartea sa César Ritz dedică un capitol întreg celor cincisprezece luni intense petrecute pentru dezvoltarea acestei vechi clădiri din Place Vendôme. Ritz și-a dorit ca hotelul său să fie „cel mai elegant, primul hotel modern din Paris, igienic, confortabil și frumos”.

 • 1899

  HOTEL CARLTON LA LONDRA

  Hotel Carlton, situat aproape de Buckingham, era deja în construcție atunci când Ritz Development il cumparare.
  Cel mai mare și cel mai luxos hotel din lume, acesta era planul lui Ritz. Șapte etaje, șase sute de ferestre, cupole, coloane corintene, apartamente uriașe cu o baie pentru fiecare dormitor.

 • 1899 - 1920

  ESCOFFIER LA CARLTON

  Timp de mai multe luni, Escoffier s-a ocupat de instalarea si utilarea bucătăriilor, înființând o brigadă de 60 de bucătari. Trebuia să fie servite renumitele meniuri à la carte, să pregateasca până la 500 de preparate zilnic și sa pregateasca si meniurile zilelor de receptii si evenimente.

 • 1921

  A PATRA EDITIE A GHIDULUI CULINAR

 • 1922

  COLABORARE CU MAGGI

  Escoffier colaborează cu compania Maggi. In dorinta lui de a produse de calitate unui munar cat mai mare de clienti, era foarte interesat sa colaboreze cu aceasta companie.
  Julius Maggi, un mare producător elvețian, dezvoltase, în 1883, producția industrială de făină de leguminoase și, în 1886, primele supe pre-gătite, sub formă de rulouri.

 • 1923

  EXPOZIȚIE CULINARĂ ÎN COPENHAGEN

  Escoffier este invitat la expoziția culinară din Copenhaga. Suveranii danezi îi dau cu această ocazie Crucea Danoborg, decernata pentru prima dată unui meșter. A participat la cina făcută de un bucătar francez cu „Soufflé Princesse Renée” pe care a conceput-o pentru această ocazie în nuanțe de alb și roșu simbolizând culorile daneze.

 • 1926

  SEJUR LA NEW YORK

  Escoffier este președintele juriului Expoziției culinare din Grenoble la care participă toate hotelurile și restaurantele din oraș și din regiune. El este mandru de calitatea preparatelor expuse.

 • 1928

  OFITERUL LEGIUNII DE ONOARE

  La 22 martie 1928, Escoffier a fost ridicat la rangul de ofițer al Legiunii de Onoare (fusese cavaler din 1919).
  El este primul bucătar care a primit „ cette insigne distinction ”. Dar, scrie, „Știam că această onoare va avea ecou si importanta pentru întreaga noastră profesie. ”
  Acesta numirea i-a fost atribuita în timpul unui mare banchet de 350 de persoane, reunind cele mai înalte personalități din industria hotelieră, cea a restaurarii și de presă, prezidat de Edouard Herriot, pe atunci ministru al Instrucțiunilor Publice și Artelor Plastice, care s-a desfasurat la Hôtel du Palais din Orsay. „Emoția și mândria mea au fost extrem de mari …”, a spus el cu modestie.

 • 1930

  EXPOZIȚIE CULINARĂ DE LA ZURICH ȘI CALATORIA ÎN STATELE UNITE

  Escoffier vizitează expoziția culinară internațională din Zurich. Și acolo, a fost surprins să descopere că uriașa sală unde a avut loc această expoziție a primit numele de „Boulevard Escoffier”.

 • 1934

  PUBLICAREA CARTII ,, MA CUISINE’’

  Escoffier publica ,, Ma Cuisine’’, carte de retete destinata ,, bucatariilor burgheze’’.

 • 1935

  PLECAREA DEFINITIVA’

  Delphine, sotia lui Escoffier moare la sfarsitul lunii ianuarie 1935. Doua saptamani mai tarziu, moare si el. Avea 87ani. Escoffier este inmormantat in satul sau natal, la Villeneuve-Loubet.