UN MAÎTRE DE LA CUISINE FRANÇAISE

ESCOFFIER, MAESTRUL GASTRONOMIEI FRANCEZE

Întrucât a fost precursor în toate domeniile bucătăriei, ceea ce a el construit este încă relevant in zilele noastre: organizarea muncii în bucătărie, serviciul tradițional francez, meniul cu preț fix, internaționalizare, acoperire media etc.

„Le Ghidul Culinaire” rămâne referința de bază a bucătăriei franceze și, de asemenea, anumite principii pe care le-a adoptat în diferitele sale lucrări sunt încă relevante în secolul XXI, inclusiv acesta:

„Bucătăria va evolua pe măsură ce societatea evoluează, fără a înceta să fie o artă … Trebuie să căutăm in noi înșine căi noi de a lăsa metodele de lucru sa se adapteze obiceiurilor din timpul nostru”

ISTORIA ASOCIATIEI DISCIPLES ESCOFFIER INTERNATIONAL

Asociatia Discipolilor lui Auguste Escoffier a fost creata în 1954 de Jean Ducroux, sef de bucătarie in Nisa și președinte al Fraternelle des Cuisiniers.

In cadrul acestei Fraternelle des Cuisiniers, a organizat un concurs, Marele Premiu Auguste Escoffier ,, Grand Prix Auguste Escoffier’’. Însă, din moment ce nicio asociație gastronomică nu a existat atunci în sudul Franței, el a avut ideea de a reuni bucătarii marilor hoteluri din regiune. Ei au elaborat o „proclamare” care apoi a luat locul statutului, ceremonia de întronizare.

Un prim Chapitre a avut loc la începutul anilor 1960, sub președenția lui Eugène Herbodeau, care lucrase cu Escoffier și a scris o carte despre acesta impreuna cu Paul Thalamas, unul dintre prietenii lui fideli. Optzeci de discipoli au fost intronizați în acea zi.

Discipolii lui Auguste Escoffier s-au dezvoltat apoi în toată Franța și peste hotare. Jean Ducroux a dispărut, diferiți președinți au preluat postul. În anii 80, Henri Ricottier a contribuit foarte mult la dezvoltarea imaginii si consolidarea asociatiei: delegațiile regionale s-au înmulțit.

Apoi a venit un nou președinte, Jean-Claude Guillon, șeful Grand Hotel du Cap Ferrat. Cu noul Secretar General Bernard-Louis Jaunet și Biroul asociatiei, s-a angajat să reformuleze statutele care nu mai erau conforme și să reconstruiască o asociație dinamică, bine structurată, reunind toate delegațiile franceze și străine sub același ,,steag’’ al Ordinului Internațional al Discipolilor lui Auguste Escoffier.

În 2007, Jean-Pierre Biffi, Chef executiv la Potel & Chabot, președinte pentru 15 ani din Regiunea Ile de France din Paris, a fost ales la Președenția Internațională cu scopul de a reuni discipolii Escoffier din întreaga lume pentru a moderniza discipolii și a-i implica într-un adevărat „Spirit Escoffier”:

  • transmiterea cunoștințelor
  • respect pentru istoria culinară,
  • pledând pentru evoluția sa: „Bucătăria va evolua pe măsură ce societatea însăși evoluează, fără a înceta să fie o artă” a scris Escoffier,
  • sprijinirea unei cauze caritabile.

În timpul Consiliului de administrație și al Adunării Generale din 3 februarie 2008, a fost adoptat numele de Discipli Escoffier International, iar asociația a fost definită: „Asociația pentru transmiterea, culturii și modernitatii Bucătăriei”.

Régis Marcon
2012 – 2014

Thierry Marx
2014 – 2016

Jean Pierre Biffi
2016 – 2017 interim

JeNicolas Sale
2018 –

DISCIPLES ESCOFFIER INTERNATIONAL ASTAZI

Astăzi, Asociatia Disciples Escoffier International reunește peste 30.000 de membri în întreaga lume (dintre care 2.000 în Franța). Acestea sunt organizate în delegații răspândite pe cinci continente: Franța, Elveția, Italia, Benelux, Portugalia, Tările Catalane și Occitane, Marea Britanie, Cipru, Kazahstan, China, Thailanda, Vietnam, Cambodgia, Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, Mexic, Canada, Oceanul Indian, Noua Caledonie, Australia, Africa de Sud, Israel, Liban, România, Rusia.

În 2012, Régis Marcon a preluat presedentia de la Jean-Pierre Biffi. Sub conducerea sa, a fost creat eșarfa ,,vinurilor’’, destinată meseriilor de servire in sala, lărgind astfel câmpul de acțiune al discipolilor.

În martie 2014, Thierry Marx a devenit noul președinte internațional.

În martie 2017, Jean-Pierre Biffi i-a succedat.

Din martie 2018, Nicolas Sale și-a asumat atribuțiile de Președinte Internațional

ASOCIATIA DISCIPLES ESCOFFIER ROMANIA

Asociatia Disciples Escoffier Romania a fost infiintata pe data de 12 Septembrie 2019 de catre Presedintele Centrului de Afaceri Francez Oprea Fanel Stefan,  se adreseaza tuturor societatilor care activeaza in domeniul HoReCa si celor care au legatura cu acest domeniu. Evenimentul de inaugurare a Asociatiei Disciples Escoffier din Romania, o asociatie recunoscuta la nivel international prin Discipolii sai, avut loc in nordul Bucurestiului, in unul din saloanele de evenimente detinute de presedintele asociatiei, La Maison des Jardins Event.

O data cu ceremonia de deschidere a avut loc si primul Chapitre la care au participat distinsii membrii ai Asociatiei Disciples Escoffier Internatinal:

Jaunet Bernard Louis Secretar General Asociatia Escoffier – Franta

Pierre Alain Favre Presedintele Escoffier Europa – Elvetia

Marc Lederman Esarfa bleu Asociatia Escoffier Bourguignon – Franta

Crouin Jean-Charles Director Relatii Internationale I.C.D.E Escoffier – Asia

Jouannet Coralie Milene Director Relatii Internationale Asociatia Escoffier – Franta

D’Orio Mario Fortunato Trezorieir General Asociatia Escoffier – Franta

Heuline Christian Pierre Secretar General Adjunct Asociatia Escoffier – Franta

Impreuna cu delegatia franceza, presedintele asociatiei a sustinut ceremonia de primire a primilor membrii ai asociatiei de pe teritoriul Romaniei. La acest prim Chapitre am avut onoarea sa avem ca invitati de onoare pe dl. Titus Corlatean, fostul Ministru de Externe al Romaniei, dl. Hellwagner, CEO Selgros Romania, personalitati din domeniul HORECA ( detinatorii companiilor: Bilancia, Parmafood, Fresh Team ) bucatari celebrii ( Ciprin Nicolescu, Lady Chef Cornelia Ghisoiu, Cristian Dumitru, Liviu Preda, Stefan Bercea, Paul Siserman, etc) si reprezentantii presei.

In cadrul ceremoniei au fost amintite valorile discipolilor Escoffier, valori care servesc ca si ghid pentru bucatarii care cinstesc amintirea si contributia ilustrului Auguste Escoffier pentru a pune bazele bucatariei veritabile frantuzesti si celei moderne.

Valorile ESCOFFIER

Egalitate si Aparenta

Discipolii Escoffier nu au nicio diferenta de rang, pozitie sociala, intronizarea lor este identica

 Transmiterea cunostintelor

Discipolii Escoffier transmit mai departe cunostintele lor in domeniul lor de activitate

Cultura si Modernitate

Discipolii Escoffier respecta si cinstesc istoria culinara si pledeaza pentru o evolutie perpetua

Generozitate si Unitate

Discipolii Escoffier sustin cauzele caritabile.

Asociatia Disciples Escoffier este o asociatie de o mare valoare internationala pentru toti cei care fac parte din aceasta industrie HoReCa.

Franta are deosebita onoarea de a avea 350 restaurante care detin 1 stea Michelin, 85 de restaurante cu 2 stele Michelin si 26 de restaurante cu 3 stele Michelin. Prezenta restaurante cu stele Michelin dar si a altor membrii cu numeroase premii internationale ofera o valoare deosebit de importanta Asociatiei si relatiilor de colaborare stabilite la nivel international.

Nicolas Sale, Presedintele Asociatiei Disciples Escoffier International si bucatarul Chef al Hotelului Ritz, el detine dreptul asupra brandului Auguste Escoffier, Paul Bocuse, Pierre Gagneure, Thierry Marx, Régis Marcon – sunt doar cateva dintre personalitatile gastronomiei frantuzesti, membrii care dau o valoare deosebita Asociatiei Disciples Escoffier Franta.

Pentru a deveni menbru in Asociatia Disciples Escoffier Romania, va trebui sa intocmiti un dosar cu experinta dvs in domeniul in care activati si in urma analizei membrilor board-ului veti primi un raspuns la cererea de aderare.

Membrii care sunt primiti in asociatie vor primi in cadrul ceremoniei de intronizare o esarfa corespunzatoare domeniului in care isi desfasoara activitatea.

Ceremoniile de intronizare a noilor membrii, denumite Chapites, se organizeaza de delegatia fiecarei tari membra a Asociatie Disciples Escoffier Intrenational o data sau de doua ori pe an. Membrii intronizati vor primi o esarfa de culoare diferita, in functie de domeniul pe care il reprezinta :

  • Esarfa de culoare rosie – bucatarii profesionisti cu experinta in domeniul gastronomiei, avand o experienta mai mare de 5ani. Prin inmanarea acestei esarfe se selectioneaza calitativ bucatarii si le aduce acestora recunoastere internationala . Le favorizeaza participarea la concursuri internationale fiind recunoscuti in clubul select al bucatarilor internationali. Obtinerea esarfei rosie Escoffier este o mare onoare atat pentru bucatari cat si pentru patiseri.
  • Esarfa de culoare albastra – este rezervata tuturor prietenilor si sustinatorilor Asociatiei Disciples Escoffier care vor face parte din clubul select al Asociatiei. Esarfa verde, ofera posibilitatea tuturor membrilor clubului Escoffier, din intreaga lume, sa se intalneasca pentru a face schimb de experiente si idei dar si pentru a se sustine reciproc si a face afaceri impreuna. A fi membru al Asociatiei Disciples Escoffier este o garantie de calitate umana si spirituala.
  • Esarfa de culoare verde – este rezervata tuturor societatilor care activeaza in industria HoReCa recunoscute pe piata nationala si internationala. Esarfa verde ii ajuta pe acestia la promovarea produselor lor in tarile in care Asociatia Disciples Escoffier este prezenta. Asocierea si colaborarea cu Asociatia Disciplesc Escoffier va favoriza dezvoltarea societatilor HoReCa pe piata, obtinand o crestere a numarului de clienti .
  • Esarfa de culoare violet : are o mare valoare simbolistica pentru producatorii de vinuri si bauturi spirtoase, dar si pentru cei care activeaza in domniul hospitality, serviciul de servire clienti . Asociatia Disciples Escoffier selecteaza cele mai bune produse, acestea fiind asociate cu retetele gastronomice Escoffier. Esarfa violet le deschide drumul catre participarea la toate evenimentele care poarta simbolul Escoffier si le aduce acestora o imagine si o publicitate exclusivista.

Noii membrii depun ,,juramantul’’ – ,, sa transmita, sa serveasca si sa onoreze Bucataria, cultura sa si evolutia ei permanenta’’.

Fiecare Chapitre este urmat de o cina ale carei beneficii sunt donate altor asociatii.

Diner d’Epicure

Pentru a „demonstra supremația gastronomiei franceze” și a o promova în întreaga lume, Auguste Escoffier a creat Diner d’Epicure in 1911. Cina consta in acelasi meniu servit in aceeasi zi ,, de toti oamenii importanti care se intalnesc sa savureze o preparate deosebite din gastronomia franceza,,. Cu toate acestea, el a permis ajustări în acest meniu în funcție de circumstanțe.

Disciplolii Escoffier International au reusit sa reinvie acest eveniment, Diner d’Epicure. Se organizeaza zeci în fiecare an în întreaga lume. Fiecare bucătar poate să-si conceapă meniul inspirandu-se din meniul epocii și poate stabili un preț rezonabil.

Asociatia Disciples Escoffier Romania

Adresa Escoffier Romania – Bulevardul Ion Ionescu de la Brad 61-63, București 013811 – ROMANIA

Presedinte Asociatia Disciples Escoffier Romania : Stephane Fanel Oprea

Vicepresedinte : Ciprian Nicolescu

Secretar general : Marc Lederman

Tel.: +4021 269 34 17Mobil : 0721 234 568

contact@escoffier.rowww.escoffier.ro